TAKAOSA ALLE VAI SITTENKIN ETUOSA ENSIN POIS ALTA?
Rehellinen kuolaintuntuma hukassa? Hevonen painaa kädelle niin, että ratsastajan hauikset hapottaa jo puolen kierroksen jälkeen tai vastaavasti pienikin ote ohjasta antaa signaalin paeta tyhjäksi kuolaimen alle. Ravia ratsastettaessa menoa säestää tasainen takominen, laukannostaminen voi olla hankalaa ja tahtiongelmat vaivaavat. Kääntyminen, taipuminen ja asettuminen voi tuottaa hankaluuksia, tasapainokin horjuu.
Molemmissa tapauksissa hevonen reagoi ei toivotulla tavalla kuolaimeen ja ratsastajan käteen: jännittämällä, lukitsemalla tai lyhentämällä niskansa ja tällä on suora vaikutus koko hevosen tapaan käyttää kehoaan oikein ja toivotulla tavalla. Mainittakoon, että samaa tapahtuu myös silloin kun hevonen jännittää ympäristöään ja alkaa "kyttäillä".
Miksi se niskan toimivuus on sitten niin tärkeää? Kallon takaosaan ja ensimmäisten kaulanikamien alueelle kiinnittyy niskaside sekä monia lihaksia, joilla on suora vaikutus hevosen eturaajan liikkeeseen, kaulan ja rintakehän kannatteluun sekä selän nostamiseen ylös. Asettaminen tai taivuttaminen ei onnistu, mikäli hevonen ei myötää oikeaoppisesti niskastaan.
Miten tämä sitten liittyy otsikossa mainittuun takaosan alle ratsastamiseen? Tiivistettynä: Jos hevosen pää on niska lukittuneena ylhäällä tai turpa rullattuna ryntäisiin, taipuu selkä notkolle, lanne nousee pystyyn, rintakehä laskee ja eturaajan liike hidastuu/lyhenee. Virheellisissä niskan ja kaulan alueen asennoissa hevonen ei pysty käyttämään takajalkojaan tehokkaasti eikä astumaan kunnolla alleen!!
Ja sanomattakin on selvää, että ko. asento kuormittaa ja kipeyttää hevosen niskaa, leukaperiä, kaulaa ja selkää koko rangan alueelta.
Ja koska hevoset: Niskan ja kallon takaosan lihakset ja sinne kiinnittyvät lihakset ovat voineet myös kipeytyä varusteista tai vaurioitua tapaturmaisesti (esim. vetopaniikin seurauksena). Ei siis unohdeta tässäkään kokonaisuutta: Varusteet, oikeanlainen liikunta ja kehonhuolto!
Kannattaakin siis tarkastella myös hevosen niskan ja kaulan ylälinjan asentoa ja toimivuutta, jotta takaosa saadaan tehokkaaseen käyttöön
Jaana