SE SATULA.. Kivunaiheuttajana(ko)? Osa 1
Pään ja kaulan ohjaslihas, pitkän selkälihaksen kaularankaosa, pitkän selkälihaksen rintakehä- ja lanneosa, suora okahaarakelihas, monihalkoisen lihaksen rintakehäosa, suoliluu-kylkiluulihaksen rintakehä- ja lanneosa, leveä selkälihas, ylempi sahalihas, alemman sahalihaksen rintakehäosa, pinnalliset rintalihakset, syvä rintalihas, suora vatsalihas, epäkäslihas, suunnikaslihas, alempi lapalihas, päällimmäinen lapalihas, kolmipäisen olkalihaksen pitkä pää, pieni lannelihas, iso lannelihas ja nelikulmainen lannelihas.
Siinäpä lista lihaksista, joita satula rasittaa.
Satulan kuva painautuneena hevosen selkään, ihmeellisiä nestekertymiä, alikehittyneitä lihaksia. Käsiteltäessä selkää hevonen aristaa sitä säkäalueelta lanteeseen ja vähän kipakampi hevonen näyttää jo hammasta tai tarjoilee sivupotkua ilmoittaakseen, että kipeää tekee. Satulavyötä kiristettäessä saattaa saada samanlaisia reaktioita, ratsastettaessa hevonen ei liiku mihinkään tai sitten on vauhtia äkkinäisesti liikaakin. Selkään ei meinaa päästä. Hevonen voi pukitella. Herkempi hevonen jopa siinä määrin, että ratsastaja ulkoistetaan satulasta.
Ja sitten on islanninhevonen, jolla tunnetusti on äärimmäisen korkea kivunsietokyky ja taipumus peittää sitä viimeiseen asti. Joka valitettavasti tarkoittaa sitä, että hevonen voi suoriutua sille annetuista tehtävistä näennäisesti ilman sen suurempia ja näkyvämpiä ongelmia. Hevonen (saaliseläimenä) on taitava kompensoimaan ja peittämään kehon heikkoja kohtiaan. Alkuperäisrodut eritoten.
Rasittuneet tai puristuksissa olevat lihakset kuitenkin aiheuttavat ennen pitkää myös ongelmia niveliin ja jänteisiin, hermostoa ja verenkiertoa unohtamatta. Lihasten heikko toiminta kuormittaa aina lopulta niveliä aiheuttaen niihin rasituksesta muodostuvia vammoja, joita sitten täytyy lopulta klinikalla lääkitä. Kipustressi voi aiheuttaa selittämättömiä vatsaongelmia. Ja niin kuin yllä on lueteltu, lista lihaksista joihin satula vaikuttaa on laaja.
Erityisesti tulisi kiinnittää huomiota siihen, että satula
on hevoselle anatomisesti sopiva. Islanninhevonen voi olla todella haastava satuloitava,
selkä on usein lyhyt ja runko sylinterin muotoinen, ranka on leveä, johon ei
v-mallinen kaari sovi ja selkärangalle tarvitaan paljon tilaa.
Jos hevosella on epämääräistä aristusta selän alueella tai esimerkiksi epäpuhtautta etuosan liikkeissä, suosittelen lämpimästi tarkistuttamaan satulan sopivuuden ammattilaisen toimesta. Satulan poissulkeminen ongelmien aiheuttajana saattaa säästää monelta turhalta klinikkareissulta ja nivelten piikityksiltä!! Se on kuitenkin lopulta helpommin korjattavissa, kun pysyvät vauriot nivelissä tai kudoksissa. Toki, koska hevoset, ongelmien syyt voivat olla sangen moninaiset eikä mikään koskaan ole näiden kanssa yksioikoista, mutta satula on kuitenkin se ratsun tärkein työväline, jonka soisi hevosen kokonaisvaltaista hyvinvointia ajatellen olevan kunnossa. Sen vaikutus voi olla todella merkittävä!
Jaana